• Kirgizie1
  • Kirgizie2
  • Kirgizie3
  • Kirgizie4

Kirgizië - rehabilitatiecentrum

Het project is een rehabilitatiecentrum dat is opgericht door Musa, een voormalig politieagent. Hij heeft zelf twee jaar op straat geleefd met een alcoholprobleem, wat een algemeen probleem is in voormalig Sovjet lidstaten. Zijn zoon en vrouw gingen naar hem op zoek en smeekten hem om weer thuis te komen, wat hij deed. Na veel training was Musa verlost van zijn verslaving en kreeg hij de visie een rehabilitatieprogramma te beginnen voor mensen zoals hij zelf, wiens levens en families waren ontwricht door de alcohol.

 

musa mit eigenen himbeeren und mais


De algemene doelstelling van het centrum voor daklozen is rehabilitatie van mannen en vrouwen die op straat hebben geleefd in de hoofdstad Bishkek, maar willen terugkeren naar een normaal leven. Er gelden geen voorwaarden, behalve de bereidheid om de andere inwonenden te respecteren en zich aan de eenvoudige leefregels van een groep houden. Inwonenden worden beetje bij beetje betrokken bij werkactiviteiten, wat een regulier leven stimuleert en inkomen genereert voor de groep.


Musa wist dat de locatie voor het centrum op afstand moest komen te liggen van de stad Bishkek, met al zijn verleidingen. In een dorp een half uur rijden van Bishkek ontmoette hij een man die eigenaar was van een houtzagerij die niet meer in gebruik was. De man was zo onder de indruk van Musa's plannen dat hij Musa toestemming gaf de houtzagerij kosteloos te gebruiken. Musa begon vervolgens mensen in zijn programma op te nemen, zonder eerst op zoek te gaan naar financiële middelen. Hij behandelde de daklozen als onderdeel van zijn eigen familie. Het doel van de houtzagerij en het agrarische werk is om geschikte werkzaamheden te bieden aan de daklozen en het centrum zo veel mogelijk zelfvoorzienend te laten zijn, zodat er zo min mogelijk hulp van buitenaf nodig is.

 

homeless and neighbours at work